Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Från industriarbetare till yogaprofil – Veronica Jäderlund berättar om sitt liv

Juli 10, 2017 0 Kommentarer

Från industriarbetare till yogaprofil – Veronica Jäderlund berättar om sitt liv

Redan som tonåring började hennes sökande efter yoga men det var först vid 22 års ålder när hon flyttade ut till landet hon hittade yogan på riktigt. Idag jobbar hon som yogalärare och reser runt i hela Skandinavien och lär ut yoga. Vi fick en pratstund med Veronica där vi pratade om feminism, motivation och om hur hennes bakgrund som industriarbetare hjälper henne att bli en bättre yogalärare.

Det är en grå tisdagsmorgon i juni och molnen ligger som ett tjockt täcke över himlen. När Veronica svarar på andra sidan luren är det som att allt spricker upp, energin som Veronica har går rakt igenom telefonen och fyller rummet med värme och glädje. Energi är något som verkligen är ett signum för Veronica, men när hon var yngre visste hon inte alltid var hon skulle göra av all energi. Det resulterade i att hon började idrotta väldigt mycket och spelade bland annat både fotboll och basket. Trots att hon mådde bra och älskade sporten så kände hon ändå att något saknades.

– Även fast jag tränade mycket så kände jag mig fast i min kropp. Jag har ingen aning om varför men jag började leta efter yoga när jag var runt 14 år. Då fanns det inget Instagram eller sociala medier så jag började rycka sådana där lappar på elskåp och på anslagstavlor på ICA där det fanns kontaktuppgifter till yogastudios. Jag började maila adresserna jag plockat på mig och skrev något liknande med ”jag vill bli vig och snygg”. Det jag fick till svar var att det inte var det yoga handlade om, och då ville jag inte hoppa på det.

Strävan efter något nytt
Sökandet efter något annat tog dock inte slut där. Nästa steg blev att på ett segt uppkopplat internet i familjehemmet ladda ner en yogavideo.

– Det tog typ tre dagar att ladda ner videon. Yogaläraren i videon såg ut som den stereotypiska yogamannen – superupplyst, hade jättekorta shorts och något linne. Jag minns att jag står där på min billiga matta som jag köpt på Stadium i någon triangelposition och tittar upp mot lampan i vardagsrummet och tänker ”detta är inte skönt!”. Jag hade ingen där som kunde hjälpa mig eller assistera mig. Det kändes så jävla svårt av någon anledning. Men ändå så kände jag på mig att det var något jag skulle fortsätta med. Jag förstod inte varför, men jag skulle dit.

Redan som 22-åring tröttnade hon på det hetsiga livet i stan och tog sitt pick och pack och flyttade ut till ett hus på landet då hon ville komma närmare naturen och få möjligheten att odla sina egna grönsaker. Där av alla ställen hittade hon en Ashtangakurs.

– Livet kan för mig bli väldigt överväldigande, och jag behöver tystnaden för komma ner i varv och må bra. Här av alla ställen låg det en yogakurs i Ashtanga som jag hoppade på. Yogaläraren såg direkt att jag var en prestationsmänniska och lät mig vara det under några månader. Sen sa hon till mig att det är okej att backa lite. Hon kunde göra så himla mycket coola saker, och hon hade inte kört slut på sig varje pass för att komma dit hon var. Jag lyssnade på henne och började ta det lite lugnare och det var då jag började se resultat och jag blev mjukare i kroppen. Jag började känna mindre smärta och jag kunde andas lugnare. Det var en wow-upplevelse och där och då blev jag fast i yogan.

Yogalärare Veronica Jäderlund

Dags för nästa kliv
Efter att hon praktiserat yoga i några år valde hon att ta nästa steg – att bli yogalärare. Hon hade sedan tidigare en aerobicinstruktörutbildning i ryggsäcken så att stå framför folk och instruera var inget som skrämde henne. Veronica har sysslat med mycket olika saker innan hon valde att bli yogalärare, allt ifrån att jobba på industri till Afro dance-instrukör till att plugga folkhälsovetenskap.

– Mina tidigare erfarenheter har gett mig en referenspunkt till de som kommer till mina klasser. Mina elever kan vara allt ifrån människor som jobbar på bank på dagarna till de som är mammalediga eller som jobbar i fabrik. Om jag inte visste hur det var att jobba natt och upp igen, stress för hyra och så vidare så hade jag inte kunnat relatera till mina elever på samma sätt.

Att yogan är en stor del av Veronicas liv går inte att missa. När hon får prata fritt om yoga kan jag inte låta bli att bli smittad av hennes entusiasm.

– 95% i mitt huvud består nog av yoga på något vis. Då jag utövar yoga för min egen skull och jobbar med det blir det ju såklart en stor del av mitt liv. Yoga för mig är så fantastiskt storslaget. Den personliga utvecklingen, att se och framförallt förstå mina egna beteenden. Inte bara att se mina svagheter utan att verkligen se och känna mina styrkor. Men yoga är absolut inte allt. Min familj är tusen gånger viktigare. Det är yoga jag läser, skriver, utövar, lär ut och så vidare  min stora passion som jag brinner för att sprida. Om yogan skulle ta för mycket av det personliga och bli för mycket business så skulle det inte vara värt det längre.

Finner inspiration i sig själv
Veronica har idag ingen direkt yogaförebild hon vänder sig till när hon behöver kraft, utan inspiration och motivation kommer från henne själv och sina elever.

– Jag inspireras när jag känner min egna utveckling och när jag lär känna mig själv mer. När jag känner att smärtan i kroppen försvinner, och jag känner hur mycket starkare jag blir. Sedan inspireras jag något oerhört av mina elever. Av de som kommer till mattan fast det är skitjobbigt och stressigt mellan att skjutsa barnen till hockeyträningen och storhandlingen. Jag tycker också att det är så otroligt fint när man ser att någon hittar närvaron på mattan. För det som händer på mattan händer även utanför mattan – det är då vi börjar inse vårt beteende. Som när jag själv började är det många som kommer till mig idag och vill bli starka och viga. Men yoga handlar i grund och botten att du ska bli en bättre människa. Alla som praktiserar yoga får en slags påverkan på sina liv. Att man blir medveten är bieffekten av yogan.

Pussy Power Yoga
Redan som 10-åring kallade hon sig själv feminist. På hennes skola kunde killarna tjoa utan att bli tillsagda och hon som tjej förväntades att vara lugn och duktig. Tack vare sina föräldrar och en stark mormor blev hon aldrig nedtystad och hon tilläts att vara sig själv till 100 procent. Hennes röst har med åren växt sig ännu starkare och nyligen drog hon igång ett koncept som hon kallar Pussy Power Yoga som ska få kvinnor att känna sig fria i sina kroppar.

– Kvinnor går runt med så mycket skam idag som rör området kring bäckenbotten. Jag vill bryta tabu och få kvinnor att träna bäckenbotten rätt och våga öppna upp sig. Många vet att de ska knipa men de vet inte hur de ska knipa. Många kissar på sig eller går med problem efter exempelvis en graviditet. Det är viktigt att man ska kunna prata om sina problem och få verktyg kring hur man löser det. Pussy Power Yoga är lika fysiskt som mentalt. Det handlar om att hitta sin röst och våga säga sanningen samtidigt som det tränar både bäckenbotten, magmuskler, rygg och hållning.

När kraven blir för tuffa
Idag lever vi i ett samhälle där pressen ibland kan kännas gränslös vilket också Veronica erfarit på vägen till där hon är idag.

– Vi har krav som vi tror kommer runt i kring oss fast i själva verket kommer det inifrån. Första steget för att bli av med det är att vara accepterande mot sig själv – att bli mer tillåtande och inte prata illa om sig själv. Jag tror att det viktiga är att man tillåter sig själv att ha kul. Livet är inte kul hela tiden, så lägg inte tid på sådant som inte är viktigt. Lägg istället tid på att fuldansa, sjung dina favoritlåtar, skratta, har mer kul, mer glädje, mindre krav. Då kommer du orka när det är tungt.

Yogaprofil Veronica Jäderlund

Om du vill läsa mer om yoga och Veronica så hittar du hennes blogg här. Om du gillar otroliga yogapositioner i härliga miljöer bör du även följa henne under namnet @vevvejaderlund på Instagram. 

Författare: Frida Axenbrant
Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer