Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Jhana startade eget i L.A.

Februari 22, 2017 0 Kommentarer

Jhana startade eget i L.A.

Hon har fotat allt ifrån Snoop Doggs födelsedagskalas till kampanjer för Katharine Hamnett, olika artister och stora modetidningar. Trots det kan yrket som fotograf i Los Angeles vara tufft och svårt att få att gå runt. Svenska Jhana är inte den som ger upp utan ser motgångar som motivation till att kämpa vidare.

Det är tio år sedan 29-åriga Jhana följde drömmen som tog henne till Los Angeles. Flera av hennes vänner har sedan länge gett upp och åkt tillbaka hem till Sverige. Men inte Jhana. Hon kämpar på med det dagliga livet som fotograf och creative artist, något som inte alltid är helt lätt men som hon älskar.

Vågade släcka en dröm för att väcka en annan 
När Jhana flyttade till L.A. efter gymnasiet var drömmen att dansa. Hon hade dansat balett hela livet och ville bli professionell dansare, jobba med kända artister, åka på turné och uppträda inför miljoner människor. Men väl på plats tog livet en annan vändning. 

”När jag insåg hur många möjligheter jag hade framför mig så bestämde jag mig för att lägga dansen på hyllan”, berättar hon. Jhana fick nya intressen samtidigt som hon började på FIDM, Fashion Institute of Design & Merchandising. Hon har alltid varit en kreativ person med ett behov att uttrycka sig och på skolan utvecklade hon sitt intresse för mode, design och foto. Jhana pensionerade den gamla drömmen om en danskarriär och valde istället att satsa på något helt nytt. Hon skulle bli fotograf.
”The rest is history, som de brukar säga.”

 Arbetade gratis för publicitet och erfarenhet 
”Jag och min bästa vän Kiara hade en business som hette BothWorlds, hon stylade och jag fotade. Vi var verkligen överallt”, berättar Jhana. Tillsammans lärde de känna en regissör som gjorde musikvideos och de blev ofta inbjudna till inspelningar vilket ledde till att Jhana fick chansen att fotografera många artister. De fick även kontakt med killen Apple som ägde ett eget klädmärke och en tidning; SwaggNews. De åkte de runt i hela L.A. för att intervjua och fotografera artister. Att jobba gratis var en självklarhet för att kunna bygga ihop en portfolio. 

”Vi var liksom ’hungry’ som man säger, vi ville vara med på allt och göra allt. Samtidigt gick vi på college så vi hade inte så mycket att förlora på att jobba gratis”, berättar Jhana.

Foto Jhana Parits - AubrianaFoto: Jhana Parits

Vikten av att nätverka och representera sig själv 
När Jhana tog examen gick det inte längre att jobba gratis. Fotograf var hennes yrke och hon var tvungen att börja ta betalt. För att få kunder var det viktigt för henne att nätverka och knyta nya kontakter. Hon fick lära sig att våga promota och sälja in sig själv. Idag har Jhana som vana att prata med alla människor hon träffar och alltid nämna att hon är fotograf. För hon vet aldrig vem som kan vara hennes nästa kund. 

”Allting handlar om kontakter här så det är bara att lära känna människor och samtidigt vara ödmjuk och öppen som person”, säger Jhana.

Har tagit tid 
Att bygga upp ett nätverk är ett hårt och tidskrävande arbete. ”Det tog mig sex, nästan sju år att komma dit jag är idag. Och jag är inte ens halvvägs”, berättar Jhana. Det var bara något år sedan hon kunde börja leva på fotografyrket. Ibland går det fortfarande inte, det beror alltid på hur många jobb hon får. 

”Om något random gig dyker upp, som att t.ex. jobba som bartender i några timmar på en konstutställning för några hundra dollar, då tar jag det jobbet. Jag kan ju networka där också och tjäna lite extra cash”, fortsätter hon.

Jhana Parits Fotograf i Los Angeles

Meditation som medicin 
Balans är viktigt för att Jhana ska orka hålla alla bollar i luften. Hon varvar därför sitt fullspäckade schema med meditation och yoga. Meditation har blivit hennes medicin mot ångest och stress och det hjälper henne att hantera sina tankar. 

”Jag rekommenderar att alla meditera lite, speciellt eftersom vi lever i ett sådant samhälle där det alltid händer något och tiden bara rinner iväg. När man sätter sig och mediterar så märker man verkligen hur länge fem eller tio minuter egentligen är, man får en helt annan tidsuppfattning”, förklarar Jhana.
Hon brukar också ha som vana att somna till guidade meditationer. Hon förklarar att det ger bäst effekt då hennes undermedvetna också sover och inte kan lägga rädslor och tvivel i hennes tankar.
”När din hjärna hör positiva saker och motiverar dig till att vara den bästa versionen av dig själv så finns det inga tankar som säger att det inte går. Därför älskar jag att sova till guidade meditationer.”

Jhana Parits Los Angeles - PalomaFoto: Jhana Parits

En spirituell sida 
Efter en uppväxt splittrad mellan olika religioner blev Jhana mer och mer intresserad av spiritualitet.
”Jag tror att alla har ’gud’ i sig och det spelar egentligen ingen roll vilken religion man följer så länge man är en bra människa och vet att det finns något större än människan själv. Energi, universum, gud, är enligt mig bara olika ord för samma sak”, förklarar hon. På söndagar går gärna hon till Agape som är ett spirituellt center.
”Det är väldigt inspirerande att vara där och man fylls med motivation och positiv energi inför den kommande veckan”, berättar Jhana. På Agape blandas människor med olika bakgrund och religioner. Bland besökarna har hon bland annat sett Oprah Winfrey och Indiens första homosexuella prins.
”Det är verkligen för alla. Innan varje service har de också meditation. Det är en helt annan känsla när så många människor mediterar tillsammans.”

 Ser erfarenheter i motgångar 
Att bo i Los Angeles är inte lätt och om det är något som staden har lärt Jhana är det att vara tuff även i de allra svåraste situationerna. Hon arbetar i en bransch som hon själv beskriver som galen och inte den lättaste att vara i, speciellt som kvinna. Att vara godtrogen och lita på folk fungerar inte. 

”Jag stöter på motgångar varje dag. Många människor har försökt utnyttja mig och det jag gör. Man har varit tvungen att lära sig att stå på sig”, berättar hon.
Jhana finner alltid något positivt i motgångar. Hon blir en erfarenhet rikare och nästa gång hon hamnar i en liknande situation vet hon hur hon ska hantera det.

Tips till dig som vill starta eget. 
Jhana är stolt över alla år som hon har klarat av att bo i L.A. Det svåraste för henne har varit att befinna sig så långt ifrån sin familj, men hon vill inte ge upp. Hon jobbar ju med något hon älskar, och det är framgång för henne. Jhana påpekar att det är viktigt att man är säker på vad man gör när man ska starta ett eget företag.
”Starta inte något bara för att starta det, man måste ha en passion för det man gör annars blir det bara jobbigt. Men just som kvinna är det viktigt att stå på sig och vara bestämd, speciellt i USA, om människor känner minsta svaghet ifrån dig så utnyttjar dom det. Ha allting skriftligt, se till att klienter skriver på dina kontrakt o.s.v. Man måste verkligen skydda sig själv och sin business”, tipsar Jhana.

Jhana Parits Utställning SverigeFoto: Jhana Parits - En bild ifrån Jhanas utställning "One and the same" i Sverige 2017.

Foton: Alla foton i reportaget tillhör Jhana Parits. För att se fler foton kika in på Jhana Parits hemsida eller följ henne på instagram @jhana.jpg & facebook @ShotByJhana

Förtattare: Jennifer Frunck

 
Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer