Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Skippa dieten - Så ska du tänka kring kost och träning

September 12, 2017 0 Kommentarer

Skippa dieten - Så ska du tänka kring kost och träning

Visst kan vardagspusslet vara svårt, speciellt när man vill få in träningspass och hälsosamma matvanor. Någon som brinner för att hjälpa andra att finna balans mellan kost och träning är hälsoutvecklaren Anno Eriksson. Vi fick en pratstund med Anno om bland annat dieter och kolhydrater, hennes bästa kostråd och hur man som småbarnsmamma får tid till att träna.

Trots att hon alltid sysslat med idrott, spelat basket på elitnivå och hade flera olika utbildningar i bagaget så hade 35-åriga Anno Eriksson fortfarande inte kommit till insikt med vad hon ville syssla med. Det var först när hon flyttade till Spanien med sin sambo som hon fick upp ögonen för hälsa, kost och träning på riktigt. Hon utbildade sig till hälsoutvecklare och har nu startat företaget ShapeUup där hon erbjuder skräddarsydda kostscheman och träningsprogram.
—Det är väldigt tillfredställande och ger mig en kick när jag märker att en kund förändrat hela sitt tänk kring sin hälsa, berättar hon.

Mycket av Annos fokus ligger på att hjälpa sina kunder finna en balans i vardagen mellan kost och träning. För henne betyder balans att kunna känna sig stark både fysiskt och mentalt och att ha en rutin som fungerar i livspusslet.
— Att bli stimulerad i vardagen, hitta en jämvikt mellan nytta och nöje och samtidigt få tid till återhämtning är sådant jag strävar efter, säger hon.  

Diet-tänket är något som hon helst vill lära sina kunder att skippa. Hon tycker att det är viktigare att tänka långsiktigt.
— Mitt mål är att kunden ska vilja äta som jag lär, inte bara för en kort period, utan ha med sig verktygen resten av livet.

Att starta eget var dock inget självklart val för Anno. Efter ett misslyckat samarbete med en annan aktör stod hon i valet och kvalet om hur hon skulle göra.
— Jag kände mig nog lite rädd och feg men min sambo peppade mig till att köra på egen hand. Jag har en bred kunskap om kost, hälsa och träning och ville göra något med mina kunskaper helt enkelt, berättar hon.

Annos matfilosofi grundar sig i att ha bra rutin och struktur när det kommer till både kost och träning.
— Ha inga förbud men se till att dåliga vanor som socker inte är en vardagsrutin, då behöver man göra en förändring. Om en ovana sker nästan dagligen så är det en rutin och det vill vi komma bort ifrån.

Hennes bästa kostråd är att äta regelbundet och att inte skippa några måltider. På så sätt undviker du blodsockerdippar.
— När man hoppar över måltider så hinner blodsockret sjunka vilket gör att man kan bli mer sugen på mindre bra val när det kommer till kosten. Många blir sugna på socker och annan snabb energi, säger hon.  

Såhär kan en typisk matdag se ut för Anno:  

En klassisk vardag börjar ofta med en tallrik gröt, toppad med blåbär & hallon och Whey 100 (protein) med vaniljsmak istället för mjölk. Givetvis en härlig kopp kaffe bryggt på min Moccamaster som för övrigt brygger det absolut bästa kaffet.

Förmiddagsmellis intas för det mesta i farten och oftast i form av en proteindrink och cashewnötter.

Lunchen kan bestå av kyckling, bulgur och en hel del grönsaker.

På eftermiddagen äter jag en frukt eller kvarg med lite nötter eller frön.

Middagen är oftast ganska lik lunchen då jag har maten förberedd hemma, men jag kan då göra en annan twist på rätten, kanske serverar jag med en röra på soltorkade tomater och varierar med andra grönsaker.

Mitt sista mål på dagen är min absoluta favorit och den består nästan alltid av hallon, blåbär & Lindahls Yoghurtkvarg med smaken vanilj från Tahiti, mums.

De dagar jag tränar slinker lite BCAA och snabba kolhydrater ner innan och efter träning.  

 

Helst väljer Anno mat som är skonsam och gör magen glad. Hon har IBS vilket gör att hon alltid måste tänka till en gång extra innan hon äter vissa saker. Kolhydrater i formen ris, bulgur och quinoa, protein i form av fisk, kyckling och ägg och fettkällor från naturen som nötter, frön och avokado är sådan mat som hennes mage mår bra av.
— Jag ser IBS som en gåva och en förbannelse, den hjälper mig äta bra och oftast välja bra alternativ men är mindre rolig när man ska ut och äta eller är på resande fot då det är väldigt svårt att hitta bra mat för magen på vägarna.

När vi pratar dieter hamnar vi på ett populärt och omdebatterat ämne: Kolhydrater. Enligt Anno är det en myt att man blir tjock av kolhydrater och hon blir ledsen när hon märker hur många kvinnor som undviker den största energikällan i kosten.
— Kolhydrater är kroppens bensin. Hjärnan och våra celler är i behov av dessa. Långsamma kolhydrater som råris, fullkornsprodukter, bönor och linser håller oss mätta längre och gör blodsockernivån stabil under en längre tid.

Hon berättar att många av hennes kunder har byggt upp en rädsla för att äta kolhydrater, vilket hon tror kan ha sin grund i den populära GI dieten.
— Jag är trött på diet-tänket för att det endast handlar om snabba lösningar som endast fungerar för en kort period. Och det är provocerande att läsa om olika metoder som gör att man tappar 5 kg på en vecka, så jag ber alla att ignorera allt som heter metod och istället fokusera långsiktigt och lära sig äta rätt för alltid, säger hon.

Däremot påpekar hon att det kan vara bra att försöka avstå ifrån processad mat och halvfabrikat som t.ex. fiskpinnar, färdiga köttbullar, de flesta korvar och pulvermos då halvfabrikat rent generellt har ett lägre näringsvärde än mat lagad från grunden.

Anno ErikssonAtt få tid till att träna kan för de flesta kanske kännas som det svåraste steget till att förändra sin livsstil. Anno är själv mamma till två små barn i åldrarna 2 och 4 år och vet hur tungt det kan kännas men hänvisar till att rutiner, planering och prioritering är nyckelorden.
— Jag tränar innan mitt jobb 3 dagar i veckan. Det var jobbig i början att gå upp så tidigt men jag märkte ganska omgående att det gav mig så otroligt mycket energi och jag slapp dipparna på eftermiddagen när tröttheten i normala fall slank in.

Hon och sambon ser till att ge varandra tid för träning eftersom att de upplever att de båda blir piggare och gladare föräldrar när de fått träna av sig.
— På helgerna händer det att vi tränar tillsammans och då är även barnen med, berättar Anno.

Att inte förvänta sig snabba resultat utan istället se till sina egna förutsättningar och sätta rimliga mål är tror Anno är otroligt viktigt.
— Vi lever i ett ”quick-fix” samhälle där allt helst ska gå på en vecka, händer det inget så tröttnar många. Eftersom man inte blir överviktig på en vecka så man kan inte heller räkna med att få några extrema förändringar på så kort tid. Att ge kroppen tålamod, rutiner och kontinuitet är receptet för att lyckas & nå sina mål. Om jag ska nämna en träningsform som jag är svag för så är det styrketräning, om man vågar utmana sig själv på gymmet så kommer man komma långt. 

Följ gärna Annos företag ShapeUup på instagram. Ett instagramflöde som präglas av inspirerande före och -efterbilder på hennes kunder samt en hel del kost och -träningstips. 

Författare: Josefin Svandal
Bild: Anno Eriksson 
Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer