Jag har läst och godkänner Köpvillkoren och Sekretesspolicyn Till Kassan Fortsätt handla Produkten är lagd i kundvagnen Lägg till i kundvagn

Ny energi - med ny livsstil

April 13, 2017 0 Kommentarer

Ny energi - med ny livsstil

Jag vaknade en morgon i september år 2016. Ställde mig framför spegelväggen i sovrummet och suckade. Det var egentligen inte en suck av uppgivenhet utan snarare av irritation.

Träning har alltid varit ett stort intresse. Jag har en bakgrund inom gymbranschen och en gång i tiden var jag riktigt vältränad.
Men efter flera missfall och graviditeter började min kropp att förfalla. Jag hade inte riktigt orken att kämpa med den också mitt i allt kämpande att för att få barn. All min energi gick åt till att hålla ihop mentalt, till att vara positiv och en glad vän och kollega.

Så där stod jag framför speglarna i sovrummet och undrade vart min motivation och glöd hade tagit vägen. Jag vägde 72 kg och hade egentligen inte varit bekväm med mig själv på ett tag. Jag kände mig svullen, mammamagen var kvar och jag kände mig opeppad och trött.

En ny start
Men den här dagen var inte som alla andra dagar. Det här var dagen jag bestämde mig för att ta tag i det. Det skulle bli tufft, det visste jag. Men jag började med att sätta upp tydliga mål för mig själv, skapa en struktur. Jag satte en målvikt och bestämde mig för en träningsform jag gillar. Jag skulle dra ner på godis och kakor, äta mer medvetet och logga alla mina träningspass och promenader för att ha koll.

Så, hur gick den här peppstarten? Sådär faktiskt. Träningen gick bra, men att hålla mig ifrån sockret var svårare än jag trodde. Det visade sig att det skulle ta ytterligare veckor innan jag skulle få bukt på mitt beteende.

Hej då, sötsug!
Det som blev avgörande var att jag redan i affären jobbade med mitt sötsug för att inte köpa hem något onyttigt. Samtidigt försökte jag hitta bättre alternativ och begränsa mitt intag av onyttigheter till lördagar. Då handlade det inte heller om en fylld godispåse utan om lite choklad eller t.ex. 10 bitar lösgodis. Efter några veckor hade jag hittat rätt tankesätt. Då kom plötsligt en mycket välkommen vändning – jag var inte alls lika sugen på godis längre. Jag kunde till och med säga nej tack om jag blev bjuden på något sött.

Invanda beteenden är svåra att arbeta bort och det är sällan som det går över en natt. Det gäller att istället dra ner och fasa ut. Man får inte bli arg och besviken om man faller dit någon gång. Man måste fortsätta att kämpa, ingenting är omöjligt!

Anpassad träning
När det kom till träningen började jag med att köra två-tre pass i veckan, både på gym och hemma. Eftersom jag är mammaledig kan jag inte ta med dottern till gymmet på dagarna men då fungerar hemmaträning utmärkt.

Det finns jättemånga bra övningar man kan göra som inte kräver vikter eller andra redskap. Hinner man bara ett pass på 15-20 minuter så är det alltid bättre än ingenting alls. Det viktiga är att få in vanan och känna att det sakta men säkert går åt rätt håll. Det är både motiverande och peppande!

Långsamt men säkert 
Min viktnedgång har varit långsam med en minskning på ett-två kg i månaden. Man får inte bli rädd om man hamnar på platåer där ingenting händer. Utan det gäller att kämpa vidare med träning och kost precis som vanligt. Hela tiden måste man påminna sig själv om vad det är som man vill uppnå. Plocka fram målen och hitta ny energi att fortsätta. 

Jag är ingen människa som förespråkar dieter. Jag har ätit som vanligt men minskat lite på portionerna och tänkt protein, fett och kolhydrater – det kroppen behöver. 

Sandra före-efter bild

Inga ursäkter
Kroppen och hjärnan kommer alltid hitta på ursäkter att slippa göra det som känns jobbigt. Min lilla röst i huvudet har emellanåt sagt ”det är väl bättre att du gör detta imorgon istället, då passar det bättre” eller ”jag kör igång igen på måndag, nu är det ju ändå helg och jag ska unna mig”.

Men nej, du kan göra det nu. Direkt! Om det inte finns en massa tid, se till att frigöra tid. Du måste få tid till dig själv för att du ska må bra och nå dina mål. Jag har helt enkelt fått prioritera om hela min vardag för att få ihop allt.

Jag vill också lyfta fram att förutom prioritering är det en även en fråga om disciplin. Trots att du inte känner för att träna så gör det ändå. Känner du inte för att laga mat, gör det ändå. Gör matlådor som du snabbt kan ta fram från frysen när hungern slår till. Annars blir det lätt att man står där med en hög av mackor eller tar något annat som ger snabb energi som exempelvis godis eller kakor.

Fördelar med en mer hälsosam livsstil
Jag känner verkligen att jag är piggare och att jag har blivit starkare. Alla byxor jag vuxit ur slänger jag med glädje ut ur huset och jag är så stolt över mig själv. Jag fixade det som i början kändes omöjligt. Så kan jag, kan du. Börja din förändring idag, skjut inte upp det. Du är grym!

Vad jag har lärt mig inte fungerar 

  • Att skjuta upp saker
  • Att gå in för hårt. Börja försiktigt och öka på tempo/belastning/kraven på dig själv efterhand.
  • Att sluta upp med ALLT sockergott. Du behöver unna dig något ibland.
  • Att lyssna på vad alla andra tycker. Man blir förvirrad och osäker. Kör på det DU vill.

Mina bästa tips för att lyckas

  • Sätt upp mål och delmål. Både långsiktiga och kortsiktiga.
  • Börja idag, skjut inte upp saker till imorgon eller måndag.
  • Träna något som är kul, även om det innebär dans i vardagsrummet i en kvart, så kör på det!
  • Ge inte upp. Saker tar tid och bara för att vågen inte rör på sig eller musklerna växer tillräckligt snabbt så betyder det inte att du misslyckats. Kämpa vidare!

35-åriga tvåbarnsmamman Sandra Friberg bloggar om träning och hälsosam kost, är dansinstruktör och nybliven vegan. Följ Sandra på instagram och youtube för daglig inspiration och pepp.

Sandra i Versa Tee ifrån Dagny Day

 
Också i Lifestyle

Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug
Från bloggskeptiker till toppbloggare för Elle – Möt Alexandra Kamperhaug

December 05, 2017 0 Kommentarer

Hon har gjort athleisure-stilen till sin egen och har skapat träningskonceptet "night fight". Men trots att träning alltid varit ett intresse var det inget självklart val för henne när det gällde yrkeslivet. Vi fick en pratstund med Alexandra om vad som driver henne och hur hon gick från toppjobb inom PR till toppbloggare för tidningen Elle.

Läs mer

Hon gör Sverige rikare på entreprenörer
Hon gör Sverige rikare på entreprenörer

Oktober 25, 2017 0 Kommentarer

Det kan kännas skrämmande och svårt att ta klivet ut och bli entreprenör. Det har 26-åriga Klara-Maria Mach erfarit och ägnar sig nu åt att hjälpa andra. I år har hon lagt fokus på att stötta fler kvinnor och studenter. Men kan vem som helst bli entreprenör? Vi har pratat med Klara-Maria om vad som krävs, vilka misstag man ska undvika och hur man blir proffs på att mingla.

Läs mer

Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”
Möt Josefine Bengtsson: ”Människans största rädsla är att möta sig själv, på riktigt.”

Oktober 11, 2017 0 Kommentarer

Hon gjorde det som många bara drömmer om att våga. Vad andra tänkte och tyckte spelade ingen roll när Josefine Bengtsson lämnade karriären för att satsa helhjärtat på yogan. Idag driver hon en av Sveriges största yogabloggar.

Läs mer